+36 30 275 8525 toth.judit[kukac]weblaptitkok[pont]hu

Rövid URL-ek beállítása Drupal weblapon

Mi az a rövid webcím (vagy rövid URL)? Miért ajánlatos a használata?I. Oldalcímek hiearchikus felépítése

A rövid webcímek (vagy rövid URL-ek) lényege, hogy a dinamikus oldalak címei könnyebben megjegyezhetőek legyenek és egyfajta hiearchát mutassanak a látogatók számára.

Nézzünk egy példát: www.weblapcime.hu/termek.php?minta=toner&tipus=HP&id=23.

Ez a cím sokkal könnyebben megjegyezhető, ha a rövid webcím technikával állítjuk elő, ráadásul jobban is néz ki: www.weblapcime.hu/termek/toner/HP/23.

Az ideális megoldás az, amikor visszafelé haladva a címben, kitörölve az egyes adatokat belőle, akkor a termékek/szolgáltatás hierarchiájában egyre feljebb lépkedünk.

II. Keresőoptimalizálás

A másik érv a rövid URL-ek mellett: a keresőprogramok a tapasztalatok alapján előnyben részesítik ezeket a címeket! A keresőprogramok robotjai nem szeretik a jó sok paraméterrel tűzdelt webcímeket, ezért rövid címekkel eredményesebb lehet a keresőoptimalizálás.

Az ilyen URL-ekben ráadásul könnyebb kulcsszavakat elhelyezni, és könnyebben is értelmezi a keresőprogram őket.

A Drupal-lal készült weblapoknál automatikusan előállnak ezek a rövid webcímek a Path és a Pathauto modul-ok bekapcsolásával, testreszabásával. A modulok bekapcsolását már a weblapépítés első szakaszában javaslom. Nincs is szebb és jobb érzés annál, amikor beküldött írásod/blogod/terméked rögtön megkapja a keresőbarát, rövid webcímet :-).