+36 30 275 8525 toth.judit[kukac]weblaptitkok[pont]hu

Mi az a weblap és mire szolgál?

"Ugyan már Judit, most komolyan erről akarsz írni? Hiszen ez pofonegyszerű. Erre mindenki tudja a választ."
Meg fogsz lepődni, de bebizonyítom, hogy nem mindenki tudja, hogy mi az a weblap és egyáltalán nem látja szükségességét a vállalkozásában.

Egy középiskolában tanítom a weblapszerkesztést olyan hallgatóknak, akik szakmát tanulnak és feltételezhető, hogy egyszer szakmájuk vállalkozói lesznek. A minap az egyik órán elhangzott - nem egy tanuló szájából – ugyan mire jó ez a weblap és egyáltalán nincs is erre szükség. Volt olyan is, aki megtoldotta azzal, hogy neki tulajdonképpen nincs is otthon internet hozzáférése, így tényleg nem érti, hogy erre miért van szükség. Képzelheted, teljesen el voltam hűlve. Pár év múlva ezek az ember kikerülnek a nagybetűs életbe, néhányuk tovább viszik a családi vállalkozást és ilyen véleménnyel vannak a weblapról és annak szükségességéről.

Szóval úgy érzem, hogy muszáj ezzel foglalkozni.

Mi is akkor a weblap?

Próbálom a legegyszerűbb formában  megfogalmazni, hogy mi is az a weblap. A weblap lehet egy, vagy akár több fájlból álló kódolt adathalmaz, melyet egy arra alkalmas program (webböngésző, pl. az Internet Explorer) megjeleníteni képes. Az adathalmaz információt hordoz, mely lehet szöveges, képi, videó, hang, vagy ezek kombinációi.

A weblap célja, hogy a mögötte álló vállalkozást vagy személyt megtalálják az interneten és információt szerezzenek róla. A weblap meghatározza a vállalkozás vagy a személy megítélését az internetes közösségben. Ebből is látszik, hogy mekkora szerepe van egy weblapnak a vállalkozás, vagy a személy megítélésében. Véleményem szerint, egy, magára adó vállalkozás sem teheti meg, hogy nem képviselteti magát az Interneten.

Milyen típusú weblapok vannak?

A honlapok lehetnek statikusak és dinamikusak. A statikus weblapok tartalma állandó, nem változik (például bemutatkozó oldalak) csak manuális átszerkesztéssel. A dinamikus weblapok alapeleme az ún. motor, amelynek segítségével ismételten végezhetőek azonos műveletek egyszerűen (például hírportálok) és nem kell a forráskódot manuálisan szerkeszteni, mert azt a honlapmotor állítja elő sablonszerűen. A statikus weblapok létrehozására alkalmas a HTML és JavaScript és minden kliens oldalon futó webes nyelv. A dinamikus weblapokhoz szükség van egy-egy olyan leíró nyelvre (például PHP, Java), amely szerveroldali és a szerveren képes a felvitt információkat/adatokat rögzíteni akár szöveges (fizikai fájlok), akár adatbázisba betárolás formájában (például mySQL, postgreSQL).

Te tudod, hogy milyen weblapra van szükséged?

Nap, mint nap arra törekszünk, hogy élethelyzetünket jobbá, élhetőbbé tegyük, vagyis szükségeletink kielégítésére a lehető legjobb megoldást keressük. Vegyünk egy konkrét példát. Tételezzük fel, hogy a sok ülőmunka miatt gerincfájdalmakkal küzdesz. Szeretnél egy tökéletes megoldást a problémádra, de ehhez információra van szükséged. Tudod, hogy mire van szükséged? Pontosan meg tudod fogalmazni? Az esetek többségében igen, de biztos vagyok benne, hogy a patikában tudnak olyan teméket ajánlani, aminek az összetevőjére, hatására nem is gondoltál volna.

A weblap esetében is ugyan ez a helyzet. Tudod, hogy szükséged van rá, de lehet, hogy nem tudod megfogalmazni pontosan, hogy milyenre.

Összeállítottam egy űrlapot. Ha komolyak a szándékaid és valóban szeretnél egy weblapot, akkor ennek az űrlapnak a segítségével megtudod, hogy milyen weblapra van szükséged Neked, vagy vállalkozásodnak.

Kattints a linkre az űrlap kitöltéséhez:

http://weblaptitkok.hu/tudd-meg-hogy-milyen-weblapra-van-szukseged

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Weblap

Tanulj okosan weblapszerkesztést
Drupal segítségével!


Prémium Drupal oktatóvideó
Haladó Drupal oktatóvideó
Alap Drupal oktatóvideó