+36 30 275 8525 toth.judit[kukac]weblaptitkok[pont]hu

Miért sikertelen a legtöbb online tanfolyam?

"Judit, legyen már végre egy online tanfolyam, ahol meg lehet tanulni a Drupal alapjait!" A webkonferenciákon többször elhangzott ez a kérés. Elgondolkodtam, hogy mennyire lenne hatékony ez az oktatási forma napjainkban. Eszembe jutott egy néhány évvel ezelőtt indított online tanfolyamom, ahol 25 fő vett részt.

A tapasztalatom a következő: az első két hétben mindenki lelkes, aztán egyre többen jönnek olyan kifogásokkal, hogy "sajnos, ma este nem tudok részt venni az órán, mert vendégek jönnek, mert tovább kellett bent lennem a munkahelyemen, mert a fodrász csak ma ér rá, stb.."

A csoport egyik fele szárnyal, a másik fele pedig egyre frusztráltabb. A harmadik kihagyott óra után már el sem jön, mondván: "úgyis annyit hiányoztam, hogy a nevemen kívül semmit nem értenék..és ez felidegesítene.." Aki meg haladna nem tud, mert a többiek miatt mindig ismételni kell, nem halad a saját weblapjával..

Milyen érzést sugall ez a tanfolyam a résztvevőknek: kudarcot. Ez pedig senkinek nem jó. Az oktatónak sem..:-(

Szerettem volna, ha mind a 25 résztvevő a tanfolyam végén egy kész honlappal büszkélkedhet, de be kellett látnom, hogy én más helyett nem vehetem komolyan a képzést, másnak nem tudom beosztani az idejét.

Csalódás volt? Bizonyos mértékig igen. Sok-sok energiát fektettem bele, minden egyes alkalomra hosszasan és alaposan készültem, folyamatosan noszogattam a résztvevőket, hogy jöjjenek órára, stb. Egyszóval: felőrlődtem.

Mi lehetett ennek a fokozódó érdektelenségnek az oka? A képzési formával lehet a gond? A tanfolyam ára olyan alacsony, hogy a résztvevő azt gondolta "több is veszett Mohácsnál"? A hiányzók mindegyike biztosított arról, hogy nem velem, vagy a tananyaggal van gondja, hanem a saját hozzáállásával. 

Úgy gondolom, ha sikeres tanfolyamot szeretnék tartani, akkor nem szerencsés a nagy létszámú online képzés. Olyan képzésre van szükség, ami személyre szabott! Ahol a hallgatóval eljutok A-ból B-be, és mindenki elégedett.. 

Ha holnap jelentkeznél online tanfolyamra, hogyan és milyen eszközökkel éreznéd motiváltnak magad? Tetszik Neked ez az okatási tanulási forma? Oszd meg velem/velünk véleményedet, észrevételeidet, tapasztalataidat..

Baggio says:

Szia Judit!
teljesen megértem az aggályodat az online tanfolyammal kapcsolatban és igazat adok neked. De sajnos van amikor tényleg közbe jöhet bármi és nem tud ott lenni az ember. Na nem állandóan hanem mondjuk 10 alkalomból egyszer. Sajnos a saját munkahelyemet nézve is simán előfordulhat hogy nem érnék oda időben vagy nem érek haza időben. mondjuk ilyet hogy fodrász csak akkor ér rá tőlem nem hallanál :))))))
Komolyra fordítva a szót én az online tanfolyamokat részesítem előnyben igazából. Hiszen ezek a legkényelmesebbek mindenki számára. Vagy esetleg a távoktatást ami mondjuk heti rendszereséggel jelenne meg új anyaggal új leckével és mondjuk egy online konzultáció élenne csak vagy ott nagyvonalakban átvennénk. Így ha valaki lemarad akkor is megkapja a leckét. Igaz ez tőled nagyobb munka befektetést igényelne ilyen leckéket készíteni. A konzultáción meg lehetne kérdezni akinek gondja van. Ilyet már csináltam és nekem bevált. A legutóbbi konferencián én sem tudtam résztvenni ez tény, de nem a fodrász miatt :)))) Szerintem a motivációt nem neked kell adni. Hiszen aki jelentkezik egy tanfolyamra akkor az vagy megakarja tanulni vagy sem. Ez sajnos az embereken múllik és nem azon hogy mennyibe kerül a tanfolyam. Akit komolyan érdekli a dolog az akkor maradni fog és csinálja becsülettel.
További sok sikert neked.
Robi

booboo (nem ellenőrzött) says:

Nekem hasonlóak az élményeim. Én abba a táborba tartoztam, aki haladt volna, de a többiek lustasága miatt sajnos, csak egy helyben toporogtam.

A legjobb motiváció számomra a saját célom elérésének akarása. Ha ez valakiben nincs meg, akkor lehet akár milyen is a tanár, az eszköz, az a weblap a büdös életben nem fog elkészülni.

Tapodi Bori (nem ellenőrzött) says:

Szia Judit!

Szerintem nem a tanfolyammal van baj, hanem a résztvevők hozzá-állásával, mint általában minden területen. Én úgy gondolom, ha bármiben részt kívánok venni, felelősséggel tartozom:
1.önmagamnak, hogy a tőlem telhető maximumot nyújtsam
2.a tanfolyam vezetőjének, mert értem is létrejött az esemény
3.a többi résztvevőnek, mert miattam tudnak/nem tudnak haladni
Persze történhetnek dolgok, de nem ez a jellemző. Egyszerűen kihalóban van a felelősség-érzet. Elképesztőnek tartottam, mikor egy ismerősöm mesélte, hogy ha az interneten valaki megrendel valamit, az még nem biztos, hogy ki is fogja fizetni.
Én 1 évig vidékre jártam ecdl-angol tanfolyamra, és naponta tapasztaltam, hogy a helyi emberkék hol voltak, hol nem, mint a mesében. Aztán csodálkoztak, hogy nem tudtak levizsgázni, és persze nem rajtuk múlott.
Nekem személy szerint az vált be, hogy DVD-ről tanulom a saját ütememben, és utána konzultálok a felmerülő problémákról/skyp/ Szeretem és résztvevője vagyok a webkonferenciának is, de ott nem szoktam kérdezni, mert látom a többi hozzászólásból, hogy jóval többet tudnak, és nem akarom elfecsérelni az idejüket./ez nem biztos, hogy jó/
A tanítás-tanulás folyamat felnőtt közegben szerintem sokkal nehezebb, éppen ezért nagyon tisztellek azért a sok-sok erőfeszítésért, amivel igyekszel sikeressé tenni!!! Ne add fel, tényleg nem a Te hibád!
Mellékesen elkészült a weboldalam, de vannak hibák,amit nem sikerült megoldanom. Majd beszélünk róla. További sikeres munkát kívánok!! Arra gondolj, hogy egy kezdő nyugdíjas elkészített egy honlapot a DRUPAL DVD tréning segítségével!!!

Eszter says:

Kedves Judit!

Én is inkább az online tanfolyamokat részesítem előnyben, azon belül is azokat, ahol előre megkapom az anyagot, feldolgozom, és ha nem megy, egy meghatározott időben tudok kérdezni.
Olyan tényleg előfordulhat, hogy valakinek közbe jön valami. Én a legutolsó ingyenes előadásodról maradtam le, mert váratlanul beállítottak a férjem haverjai, és akkor már lőttek a nyugalomnak.
Azért ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert páran lemaradnak a saját hibájukból. Előfordulhat, valaki azt hiszi, ezt könnyű megtanulni, aztán jönnek az első kudarcok és félbehagyja. Vagy azt hiszi, ezt könnyű megtanulni, és nem tartja fontosnak, hogy itt legyen, és a végén ezért marad le.
Én azt ajánlanám, hogy szervezd úgy a tanfolyamot, hogy kezdésként egy kis ismétlés, vagy kezdés előtt fél órával lehet kérdezni, és csak azok jönnek, akik kérdezni akarnak. Igaz, ez tőled igényel több energiát.
Sok sikert a továbbiakhoz!

Judit képe

Judit says:

Nagyon örülök a hozzászólásoknak!

Online tanfolyam esetén amit én tudok adni az a szaktudásom, valamint az a környezet, azok az eszközök (pl. oktatóvideó), amikkel a résztvevők könnyedén elsajátíthatják a tananyagot.. A többi valóban a hallgató motiváltságán múlik?

toreki says:

Láttál volna a múltkori távoktatáson... A két gyerek felváltva lógott a nyakamon, néztünk téged, halgattuk az anyagot, közben játszottunk.

Igazából engem az motivál, ha látom, hogy egységnyi idő alatt minél több dolgot meg tudok tanulni. (Nem a könyvből megtanulható next, next, finish telepítésre gondolok, hanem azokra az apró dolgokra, amiket hosszú hetek guglizásával sem talál meg az ember. Pl hogy xamp alatt a fájl feltöltés miért szúrja el az ékezeteket mindig, és hogyan lehet javítani.) Emiatt nem szeretem a legtöbb oktató videót, mert közben az agyam másfele jár, így meg fontos részleteket hagyok ki. Online/tantermi oktatásnál meg a lemaradók okoznak időveszteséget.

A kettő ötvözése talán a legjobb, amikor az oktatás anyagát utóleg leg mehet nézni - lehetőleg offline. Így akár ki is hagyhatom azokat a részeket, amik már ismertek (pl egy alapozó tanfolyam nekem is jó lenne, de a hogyan telepítsünk részt már ugorhatjuk). Ha a tanfolyam osszegét már kifizettem, akkor már mindegy, hogy ott ülök a teremben/otthon a gép előtt, vagy egy jól elkészített, tömör videót nézek meg szabadidőmben. Viszont ehhez olyan tematika kell, hogy a video anyagba megadott pontokon be lehessen kapcsolódni. Így a saját ütememben tudok haladni. Ha hetekig nem érek rá, akkor passzolok, aztán egyszerre bepótolok mindent, amikor belefér az időmbe.

Ha én csinálnék tanfolyamot, akkor talán fordítva csinálnám. Itt a videó, nézd meg, ha valami kérdésed van, kérdezz neten, vagy gyere személyes konzultációra. Persze a mai világban ez lehet, hogy anyagi csőd lenne. Nem is csinálok tanfolyamot. :)

Bori hozzászólására: A kérdést fel lehet tenni bármikor, ha olyan, hogy a többség tudja a választ, akkor vissza lehet térni rá az óra végén, de ha fontos a továbbhaladáshoz, akkor ott helyben. Ezt el lehet kerülni egy ismeret felméréssel, és egy részletesebb tematikával. Előre olvasva láthatom, mit várnak el tőlem a következő órán, amit nem tudok előre meg tudom kérdezni.

Üdv,
toreki

Judit képe

Judit says:

Gratulálok a weblaphoz! Mikor költöztetjük?

Köszönöm szépen elismerő és bátorító szavaid:-) Beszélünk a honlapodról..

Földiné Csúcs Mária (nem ellenőrzött) says:

Üdvözöllek Judit!

Én is az online tanfolyamokat részesítem előnybe. A motivációt nem neked kell megadni. Annak az emberben kell meglenni. Vagy van vagy nincs. Egyébként ha kifogások előjönnek, akkor mindenképp előtolakodnak. Teljesen mindegy, hogy online az a tanfolyam vagy nem. Egyedül értem van az az ember ott, vagy 100. unkért.

Boros Ildikó (nem ellenőrzött) says:

Kedves Judith!

Teljes mertekben egyetertek az elottem szolokkal es remelem par ember hanyagsaga miatt nem veted el az online tanfolyam otletet.

Tisztelettel,
Boros Ildikó

Tapodi Bori (nem ellenőrzött) says:

Még egy gondolat foglalkoztat, szeretném megosztani Veletek. Az online tanfolyamot úgy kell/kellene/ felfogni, mint a többit, azzal az előnyével, hogy nem kell elmenni, utazni...stb
Viszont le kell rendezni, hogy zavartalanul a gép előtt ülhessek, és ez a nehéz. Vannak családtagok, barátok, telefonhívás...
Pl.: nov. 10-én volt a webkonferencia, ami egy fix időpont és előre tudtam. Aznap volt a 60. szülinapom, amit szintén tudtam. Mivel jelentkeztem a részvételre, ami nekem fontos volt, így az utána érkező érdeklődéseket/mikor leszel otthon?/átcsoportosítottam. Nagyon udvariasan elmondtam mindenkinek, hogy 6 óra után nem érek rá, de hétvégén vagy más időpontban mindenkit szeretettel várok!!! Senki nem sértődött meg, meg se kérdezték, hogy hol leszek. Ennyi, ja és a telefont mindig kikapcsolom.
Szerintem még nem vagyunk hozzászokva, hogy az otthoni munka is olyan "szabályokkal" jár, mint a munkahely, azzal a különbséggel, hogy a szabályokat mindenki maga hozza.
Nekem is meg kellett tanulni, különben sose készült volna el pl.a weblapom.

További sikeres online tanulást kívánok Mindenkinek!!!
Üdvözlettel:
T. Bori

Tanulj okosan weblapszerkesztést
Drupal segítségével!


Prémium Drupal oktatóvideó
Haladó Drupal oktatóvideó
Alap Drupal oktatóvideó